Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta rolada na bazie biszkoptu z prostym kremem budyniowym to wypiek, który sprawdza się przy każdej okazji. Jest dość prosta w przygotowaniu, za to smakiem i wyglądem dorównuje tym z cukierni. Jak zrobić roladę? Roladę przygotowaliśmy na bazie prostego przepisu na biszkopt. Dzięki temu ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe jest je zwinąć w pożądany kształt. Jak zrobić krem? Krem do rolady zrobiliśmy, używając gotowego budyniu. Jeśli jednak masz ochotę, możesz przygotować budyń samodzielnie od zera. Do tego będą Ci potrzebne następujące składniki: mleko, cukier, żółtka, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana, a także masło. Połowę mleka musisz zagotować z cukrem. Drugą połowę zmiksuj z żółtkami i obiema mąkami. Następnie przelej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, trzymaj na ogniu przez 2 minuty. Gotową masę budyniową odłóż do przestudzenia, po czym zmiksuj wraz z masłem na gładki krem.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1328
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 166
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1328
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 166
Składniki
Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbij do miski, zacznij ubijać. Gdy podwoją swoją objętość wsyp cukier i nadal ubijaj, do momentu, aż przestanie chrzęścić.
Następnie partiami wsypuj mąkę i delikatnie mieszaj całość, najlepiej za pomocą sylikonowej szpatułki.
Blaszkę natłuść odrobiną masła. Przyklej do niej arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go z wierzchu masłem.
Na tak przygotowaną blaszkę wylej ciasto i wygładź za pomocą szpatułki.
Piecz przez 10-11 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu poczekaj, aż przestygnie.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto przełóż na ścierkę kuchenną, pozbądź się papieru do pieczenia i zawiń w roladę.
Przygotuj krem. Do garnuszka wlej połowę mleka i dodaj cukier. Całość podgrzewaj, do momentu zagotowania się mleka.
W drugiej połowie mleka rozpuść budyń. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka, zmniejsz ogień i mieszaj energicznie. Budyń będzie gęstniał, uważaj, żeby się nie przypalił, następnie odstaw do wystygnięcia.
Do garnka przełóż miękkie masło i zmiksuj na puszystą masę. Nie przestając miksować, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Krem będzie gotowy, gdy składniki się połączą.
Biszkopt rozwiń, wyłóż krem, zachowując 2 cm odstępy od dłuższych boków, następnie ponownie zwiń.