Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie z tego przepisu jest miękkie, lekko ciągnące, mocno czekoladowe i na pewno nie jest dietetyczne.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175C. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem po bokach i wykładamy dno papierem dopieczenia. Ja używam formy do tortu o średnicy 24 cm ( ale może być też prostokątna o wymiarach ok 22-35 cm (lub podobnych)
Kakao w proszku przesiewamy przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy aż kakao będzie równomiernie rozpuszczone w wodzie. Do tej gorącej mieszanki dodajemy posiekaną czekoladę (porcję 50 g) i mieszamy aż do momentu gdy czekolada rozpuści się pod wpływem temperatury. Jak płyn będzie jednorodny dolewamy roztopione masło i olej. Delikatnym małym strumieniem, ciągle mieszając. Po kolei dodajemy dwa jajka i dwa żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu powoli dosypujemy cukier i mąkę oraz szczyptę soli. Zostawiamy wszystko chwilę na włączonym mikserze i czekamy aż masa będzie jednorodna, bez grudek o jednolitym kolorze i konsystencji.
Jak piekę ciasta to zazwyczaj ustawiam mikser na delikatne mieszanie, miska sama się obraca, a ja mam obydwie ręce wolne i spokojnie mogę zająć się tylko odmierzaniem produktów. Mikser na stojaku z obrotową miską to zdecydowanie moje ulubione urządzenie kuchenne.
Na sam koniec dorzucamy "dodatki" tu dodatkiem jest pozostałe 150 g czekolady, ale równie dobrze możemy też dodać ulubione orzechy. Dodatki delikatnie musimy wmieszać w masę i wszystko przelać do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolny poziom na ok. 30-35 minut. Czas pieczenia zależy zarówno od formy, jej kształtu i materiału z jakiego jest zrobiona i od piekarnika, dlatego najlepiej jest pod koniec sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem. Jak po wyjęciu patyczka nie zostaje na nim nic płynnego to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pamiętajmy, że najlepiej jest sprawdzać na środku, bo tam ciasto pozostaje najdłużej surowe.
Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i dajemy mu czas na wystygnięcie (wiem, to trudne, ale godzinkę, półtorej musi postać).