Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mocno czekoladowe ciasto z cukinii w polewie z czekolady proteinowej to idealna słodka przekąska, która dostarczy mnóstwo pozytywnej energii. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale smakuje wspaniale - jest delikatne, wilgotne i naprawdę bardzo szybko znika! :D
Sałatka z przyprawą gyros jest smaczna, warto ją zrobić.
Odsłon: 12745
Sałatka z przyprawą gyros jest smaczna, warto ją zrobić.
Odsłon: 12745
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Cukier puder z erytrolu* ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, ziarenka wanilii oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 55 - 60 minut (do suchego patyczka)**. Upieczone ciasto studzimy na kratce. * Erytrol w kryształkach zmielimy na cukier puder w młynku do kawy. ** Jeśli patyczek po tym czasie byłby mokry, przykryjmy wierzch ciasta folią aluminiową, aby ciasto się nie przypaliło i dopieczmy je w niskiej temperaturze.
Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na całkowicie ostudzone ciasto i odstawiamy do stężenia.
Życzę smacznego! :)