Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony lekkim śmietanowym kremem i marmoladą. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
Mikser, blaszka 24x24, papier do pieczenia, piekarnik elektryczny - grzanie góra dół
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27903
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27903
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem ze sobą zmieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj żółtka (po jednym na raz). Za pomocą szpatułki sylikonowej wmieszaj mąki.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietanowy. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, w trakcie miksowania dolej galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 250 ml wody i odstaw na bok.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki i posmaruj marmoladą. Następnie równomiernie wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
To ciasto możesz zaserwować przystrojone borówkami i miętą.
Możesz także w drugim blacie biszkoptu wyciąć serca za pomocą foremek do ciastek. Rozpuścić galaretkę truskawkową w szklance wody i zostawić do wystygnięcia. W dziurki po wykrojonych miejscach wlej galaretkę.