Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony lekkim śmietanowym kremem i marmoladą. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
Mikser, blaszka 24x24, papier do pieczenia, piekarnik elektryczny - grzanie góra dół
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem ze sobą zmieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj żółtka (po jednym na raz). Za pomocą szpatułki sylikonowej wmieszaj mąki.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietanowy. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, w trakcie miksowania dolej galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 250 ml wody i odstaw na bok.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki i posmaruj marmoladą. Następnie równomiernie wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
To ciasto możesz zaserwować przystrojone borówkami i miętą.
Możesz także w drugim blacie biszkoptu wyciąć serca za pomocą foremek do ciastek. Rozpuścić galaretkę truskawkową w szklance wody i zostawić do wystygnięcia. W dziurki po wykrojonych miejscach wlej galaretkę.