Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne , smaczne, zachwycą każdego.
blaszka do pieczenia , wałek, stolnica , miseczka , garnek.
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 668
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 89
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 290
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 668
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 89
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 290
Składniki
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 1 łyżkę cukru, mąki , trochę mleka , dokładnie rozmieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka oraz 1 jajko ubić na puszysto z cukrem, dodać mąkę , mleko, rosnące drożdże, szczyptę soli, wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścian naczynia, dodać masło , wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne, pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3 części , z każdej formować wałek, kroić krążki , wałkować na kółko, 3/4 części ponacinać na jednej ułożyć marmoladę.
Uformować rogalik.
Na blaszce ułożyć papier do pieczenia a na nim kolejno formowane rogaliki aż do wyczerpania składników.
Pozostawić chwilę aby podrosły, białka roztrzepać i posmarować rogaliki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 15 minut lub dobrego zrumienia rogalików.