Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser przygotowany na bazie czekoladowych muffinek zgodnie z przepisem na ciasto "Kopiec Kreta", dla odmiany podany w pucharkach. Świetny do popołudniowej kawy.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3094
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3094
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotowujemy czekoladowe muffinki: mąkę przesiewamy w misce razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz sól. W drugim naczyniu łączymy olej, wodę i ocet. Mokre składniki mieszamy z suchymi do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serem mascarpone. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Muffinki kruszymy i nakładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy warstwę kremu. Boki pucharków wykładamy plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy drugą warstwę pokruszonego ciasta. Ozdabiamy cukrową posypką i ewentualnie małymi ciasteczkami.