Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Głównym składnikiem tego deseru jest śmietanowa masa z mlekiem skondensowanym. Możesz ją urozmaicić zarówno świeżo upieczonym ciastem czekoladowym, jak i pozostałościami z innych wypieków.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 63
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj błyskawiczne ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. W drugiej misce zmiksuj krótko jajko, ciepłą wodę, mleko i olej.
Połącz teraz zawartość dwóch misek, aby masa była gładka i jednolita. Wyłóż ją do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę, mascarpone i mleko skondensowane przełóż do miski. Zmiksuj na puszystą i sztywną masę.
Pokrój ciasto czekoladowe w kostki. Do pucharków wlej na spód łyżkę masy z mlekiem skondensowanym, na to ułóż kilka kawałków ciasta i łyżeczkę konfitury. Przekładaj tak kilka razy.