Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Głównym składnikiem tego deseru jest śmietanowa masa z mlekiem skondensowanym. Możesz ją urozmaicić zarówno świeżo upieczonym ciastem czekoladowym, jak i pozostałościami z innych wypieków.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 619
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 619
Składniki
Przygotuj błyskawiczne ciasto czekoladowe. W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj kakao i dokładnie połącz składniki. W drugiej misce zmiksuj krótko jajko, ciepłą wodę, mleko i olej.
Połącz teraz zawartość dwóch misek, aby masa była gładka i jednolita. Wyłóż ją do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę, mascarpone i mleko skondensowane przełóż do miski. Zmiksuj na puszystą i sztywną masę.
Pokrój ciasto czekoladowe w kostki. Do pucharków wlej na spód łyżkę masy z mlekiem skondensowanym, na to ułóż kilka kawałków ciasta i łyżeczkę konfitury. Przekładaj tak kilka razy.