Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre czasy to ciasto, które łączy w sobie puszyste ciasto drożdżowe i pyszny krem budyniowy. To coś innego niż klasyczne i dobrze znane połączenie masy budyniowej z tradycyjnym biszkoptem. Na wierzchu znajdziesz chrupiącą polewę miodową z migdałami, która dodaje całości przyjemnego słodko-karmelowego akcentu. To prosty, ale pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania.
forma do pieczenia 22x24 cm, garnek, miska, mikser (opcjonalnie)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44647
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44647
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W garnku podgrzej mleko, dorzuć miękkie masło i mieszaj, aby się rozpuściło. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki, a na koniec zalej ciepłym mlekiem z masłem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto powinno być jednorodne i gładkie, a wyrabianie może zająć 5-10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W międzyczasie przygotuj budyń.
Do garnka wlej ok. 300 ml mleka i zacznij podgrzewać. W miseczce rozmieszaj proszek budyniowy z resztą mleka i wlej mieszaninę na gorące mleko. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki i ugotuj budyń. Budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch.
Foremkę do pieczenia (22 x 24 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnice lub blat i rozwałkuj na kształt foremki. Przełóż do foremki (najlepiej na wałku do ciasta) i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę migdałową. W garnku umieść śmietanę, masło, cukier i miód. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Po łyżce wylewaj masę na ciasto drożdżowe i równomiernie rozprowadź po cieście. Wstaw blaszkę do pieca i trzymaj ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu, wyjmij ciasto, przejedź ostrym nożem przy krawędzi blaszki i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Zimną (prosto z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając Śmietan-fixem. Ostygły budyń zmiksuj lub rozmieszaj i po łyżce dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednorodnego kremu.
Złóż ciasto. Ostygłe ciasto przetnij ostrym, długim nożem na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłóż masę śmietanowo-budyniową, rozsmaruj i przykryj górną częścią ciasta.