Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa masa makowa nie ma sobie równych – nie kupisz takiej w żadnym sklepie. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Mak gotowany w mleku jest niezwykle delikatny i aromatyczny. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania świątecznych makowców, bułeczek, ciast, rolad i wielu innych specjałów.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3809
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 384
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 704
Składniki
Przenieś mak do garnka i zalej go mlekiem. Gotuj go na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przenieś mak na sitko o drobnych oczkach, podstawiając pod spód miskę. Pozostaw na ok. 30-45 minut do ostygnięcia.
Mak zmiel dwukrotnie maszynką z dodatkiem orzechów i migdałów, pozostawiając niewielką część do dalszej pracy.
W garnuszku rozpuść miód z cukrem i masłem na małym ogniu. Przenieś mieszaninę do miski.
Do miski wsyp też zmielony mak, rodzynki i posiekaną skórkę kandyzowaną. Dodaj też odłożone wcześniej orzechy i migdały, posiekane w razie potrzeby na mniejsze cząstki. Całość dobrze wymieszaj.
Do domowej masy makowej możesz dodać również inne, ulubione składniki: morele, suszoną żurawinę, śliwki. Zamiast orzechów włoskich świetnie sprawdzą się pekan lub nerkowce. Jeśli lubisz, wlej kilka kropel olejku migdałowego lub pomarańczowego.
Masę makową używaj do przygotowania świątecznego makowca lub innych wypieków.