Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, mięciutka, cudownie pachnąca chałka wprost z domowej cukierni ;)
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 42
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 386
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 960
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 42
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 386
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 960
Składniki
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. W międzyczasie podgrzać mleko i roztopić masło. Do mąki dodać drożdże, wlać mleko i przestudzone masło. Do osobnej miski przełożyć żółtka i utrzeć je wraz z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, utarte dodać do reszty składników. Na sam koniec dodać sól. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie, błyszczące i łatwo będzie odchodziło od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części. Przygotować blaszkę i na niej zapleść warkocz. Ciasto pozostawić do podwojenia objętości. Gdy urośnie posmarować je białkiem, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25 minut.
Wykonanie: Składniki dokładnie połączyć i ucierać do czasu, aż mieszanka będzie się kruszyć.