Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paski ciasta drożdżowego przekładane jesiennymi owocami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115169
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7845
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2958
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1300
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115169
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7845
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2958
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1300
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1210
Składniki
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim 125g masła. Mąkę wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać cukier i jajka oraz mleko z masłem. Wszystko zagnieść ręką lub mikserem z końcówkami do kruchego ciasta, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. pół godziny.
Tortownicę o śr. 26cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 30 cm. Rozpuścić pozostałe 50g masła i wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie każdy placek przeciąć na 5 pasków o szerokości ok. 6 cm i posmarować rozpuszczonym masłem.
Śliwki i jabłka umyć. Śliwki przekroić na pół i usunąćpestki, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Z jabłek usunąć środek z nasionami i też pokroić w plasterki. Śliwki/jabłka poukładać na pierwszym pasku ciasta, zwinąć i ustawić go pionowo w tortownicy.
Kolejne paski ciasta z owocami owijać dookoła poprzednich. Można też zawijać samo ciasto, a następnie wtykać owoce pomiędzy dwa paski ciasta.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Dżem lub galaretkę podgrzać, do galaretki dodać łyżkę lub dwie wody. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i gorące posmarować dżemem. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Smacznego :)