Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hej, dziś proponuję Wam zawijane bułeczki z cynamonem. Cynamon jest jedną z moich ulubionych przypraw. Jego zapach unosi się na cały dom. Na dodatek cynamon na dużo właściwości leczniczych.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Jajka, mleko i masło najlepiej wyjść wcześniej z lodówki. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy letnie mleko i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy w gruby rulon. Następnie wycinamy placki o grubości 1-2 cm.Przygotowane zawijasy wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (góra dół).