Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki smakują podobnie jak te z piekarni. Podobnie, ponieważ jeszcze nie widziałam w żadnym sklepie tak hojnie nadzianych bułeczek i to z dodatkiem bakalii :) Chodzi tutaj przede wszystkim o smak ciasta. Jest bardzo delikatne i miękkie, z małą ilością cukru.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 63
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 776
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 125
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 63
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 776
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 125
Składniki
To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.
Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).
zdj
Gotowe, wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą.
zdj