Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne drożdżówki z makiem i lukrem, ale z dodatkiem migdałów
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 475
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 475
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia - ma pozostać lekko ciepłe. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z masłem. Dodajemy żółtko jaja i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta na grubość ok 4-5 mm. Na połowę wykładamy masę makową, żurawinę, pokrojone daktyle i płatki migdałowe. Składamy nienasmarowaną połówkę i końce lekko przyklepujemy.
Kroimy z nadzianego ciasta paski ok 6 centymetrowe i zawijamy w spiralę. Kładziemy na nasmarowanej blaszce. Wierzch smarujemy ubitym białkiem. Pieczemy w 190 stopniach 13-15 minut.
Lukier: Puder mieszamy z sokiem z cytryny - najlepiej dodawać po łyżeczce soku. Ucieramy, aż uzyska połysk i idealną konsystencję - powinien być gęsty i bardzo powoli spływać z łyżki. Drożdżówki po wystudzeniu smarujemy lukrem.