Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z rabarbarem to pyszne wypieki, które łączą delikatne i puszyste ciasto z kwaśnym smakiem rabarbaru, do tego słodka kruszonka i jest deser idealny. Są świetnym wyborem na letni podwieczorek lub deser. Bułeczki wyszły pyszne i można je zrobić z dowolnymi owocami. Na 9-10 sztuk potrzeba:
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki. Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9-10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie szklanką robimy wgłębienia w bułkach, dociskając prawie do samego dołu. Rabarbar umyć, łodygi pokroić na małe kawałki ok. 1-1,5 cm i przekładać do bułeczek, delikatnie dociskając. Można ewentualnie posypać odrobiną cukru trzcinowego. Każdą drożdżówkę posypać kruszonką, boki ciastek posmarować jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 20-25 minut do zrumienienia. Gotowe studzić na kratce, a na koniec polać świeżo przygotowanym lukrem. SMACZNEGO!!!