Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, ciągle uważam, że dodatek jaj w cieście drożdżowym jest zbyteczny. Tak, uparcie dodaję do niego w zamian śmietanę czy tak jak dzisiaj – jogurt. I wierzcie mi, że nie ma łatwiejszego i pewniejszego sposobu na uzyskanie najdelikatniejszego sortu ciasta drożdżowego. Raz usmażyłam pączki na bazie samej śmietany, a bez mleka – efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, tylko, że hm… tak poduszkowe pączki to jednak nie było to. Choć powiem, ze reszcie domowników wybitnie smakowały. Kwestia gustu. Jednak jednego jestem pewna – jakikolwiek dodatek kwaśnego produktu mlecznego w cieście drożdżowym być musi. Dzisiaj trafiłam chyba na proporcje idealne, bo drożdżówki wyszły takie jak być mają. Idealne. U mnie okraszone przepyszną kruszonką, jak na złość – nawet nie taką niezdrową. Tak – resztki kruszonki powyjadałam wprost z blaszki.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2960
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3496
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 51
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2960
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 172
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 135
Składniki
Mleko lekko ogrzewamy, dodajemy do niego łyżkę cukru i łyżkę mąki, wkruszamy drożdże i odstawiamy an kwadrans. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i jogurt. Dry drożdże się spienią wlewamy je do misy i ciasto zagniatamy. Gdy otrzymamy w miarę składną kulę, dodajemy do łyżce masła i wyrabiamy. Używając robota, wybieramy końcówkę z hakiem. Kończymy wyrabiać czy miaska będzie czysta a ciasto bez większych problemów będzie odchodziło od jej brzegów. Odstawiamy do wyrośnięcia (w tak słoneczny dzień jak dzisiaj, wystarczająca okazała się niecała godzina). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 porcji i dłońmi formujemy niewielkie wgłębienie na środku każdej. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy trzepaczką lub widelcem. We wgłębieniu każdej drożdżówki umieszczamy solidną łyżkę nadzienia. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut.
Wszystkie składniki mieszamy w misce i rozcieramy w obu dłoniach. Masło powinno być posiekane na kawałki. Kruszonkę wykładamy na bułeczki i pieczemy dalej -do zrumienienia około 15 – 20 minut. gotowe polewamy lukrem – u mnie na bazie białka.