Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami takie właśnie wychodzą tego samego dnia najlepsze ale z tego przepisu na drugi dzień są równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi 24 bułeczki...
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1083
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6250
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17398
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1083
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6250
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
Przygotować nadzienie: wymieszać truskawki z cukrem i mąką ziemniaczaną. Duże truskawki można pokroić. do posmarowania: żółtko + łyżka wody
Ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić dołek pośrodku ,wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawaić na około 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i zagnieść porządnie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować bułeczki. Na środek nakładać truskawki i zlepić dokładnie. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik to 180stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.