Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...mięciutkie i puszyste drożdżówki z truskawkami takie właśnie wychodzą tego samego dnia najlepsze ale z tego przepisu na drugi dzień są równie smaczne. Z podanych składników wyszły mi 24 bułeczki...
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Przygotować nadzienie: wymieszać truskawki z cukrem i mąką ziemniaczaną. Duże truskawki można pokroić. do posmarowania: żółtko + łyżka wody
Ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić dołek pośrodku ,wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawaić na około 10-15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i zagnieść porządnie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie formować bułeczki. Na środek nakładać truskawki i zlepić dokładnie. Układać na blasze wyścielanej papierem do pieczenia złączeniem w dól. Należy zachować odstępy, bułki będą rosły. Odstawić przykryte ściereczkami na około 30 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik to 180stC. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki żółtkiem z wodą. Piec ok 20 minut. Wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną polukrować lukrem.