Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na początku bardzo pozdrawiam naszą koleżankę "PaniMkuchniasmakowita" ,ponieważ to jej przepis postanowiłem zrobić i zamieścić na smakerze. Bardzo spodobało mi się w tym przepisie połączenie musu dyniowego z ciastem drożdżowym. Przepis bardzo wdzięczny i bardzo smaczny polecam i pozdrawiam autorkę
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 103
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4471
Składniki
Robię tak jak jest w przepisie, ale mała zmiana, ponieważ używam suchych drożdży i nie robię zaczynu drożdżowego. Uwaga drożdże suche też muszą być świeże ponieważ nie urośnie nam ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, puree z dyni, cukier, drożdże oraz roztopione masło. Jeśli chodzi o mus dyniowy, to łatwo zrobić go samemu. Obraną dynię wrzucamy na patelnię podlewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem do powstania właśnie masy dyniowej mieszając i uważając by się nie przypaliła.
Całość dokładnie wymieszać, następnie przenieść masę na blat i wyrabiać rękami na spójne i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto, przełożyć do miski. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat i lekko zagnieść. Następnie rozwałkować na placek o grubości 0.5 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masło i posypać cukrem oraz cynamonem.
Placek zwinąć w roladę, dobrze łącząc brzegi.
Roladę następnie przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając od brzegu 2 cm.
Tak powstałe połówki przełożyć ze sobą w tzw. “warkocz”. Sklej końcówki i przełóż do foremki wysypanej mąką. Foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Przed upieczeniem ciasto posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C przez około 30-40 minut, zależy to od pieca. A teraz to już tylko Smacznego!