Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny torcik upieczony na Konkurs "Wekeend z Kasi":)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1017
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4101
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12665
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1017
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4324
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 893
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1139
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4101
Składniki
CIASTO Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier dalej ubijając. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.Wystudzić, przekroić na połowę.
MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnach, każdą w 150 ml, pozostawić do stężenia Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą. 2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, stopniową wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych, mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.
POLEWA Połamaną czekoladę, masło i mleko wrzucamy do rondla. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Po rozpuszczenie dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robie to blenderem).
UKŁADANIE: Pierwszy placek ciasta smarujemy powidłami, układamy pokrojone brzoskwinie, wykładamy masę śmietankową z galaretkami, nakładamy drugi placek wysmarowany od spodu powidłami. Polewamy wystudzoną polewą czekoladową i posypujemy kokosem do ozdoby. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. SMACZNEGO:)