Cynamonowe cuda w mgnieniu oka! Cynamonki z ciasta francuskiego są niesamowicie smaczne i łatwe do przyrządzenia. To doskonały dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty. Każdy kęs cynamonki zanurzonej w kawie rozpływa się w ustach, tworząc symfonię smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego
Składniki
Cynamonki
- Ciasto francuskie 275 g
- Cynamon sypany 15 g
- Cukier (preferowany brązowy) 40 g
- Masło 50 g
- Cukier puder na posypkę
- Jajko 1 szt.
Składniki
Cynamonki
- Ciasto francuskie 275 g
- Cynamon sypany 15 g
- Cukier (preferowany brązowy) 40 g
- Masło 50 g
- Cukier puder na posypkę
- Jajko 1 szt.

Potrzebne przybory kuchenne
rondelek, nóż
Etapy przygotowania
Rozwiń ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni, formując prostokąt.
W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem. W rondelku roztop masło. Posmaruj rozwałkowane ciasto francuskie roztopionym masłem, pozostawiając około 1 cm marginesu na krawędziach. Równomiernie posyp ciasto mieszaniną cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zroluj ciasto wzdłuż, tworząc ciasny rulon. Przyciśnij krawędź, aby ciasto się zamknęło i utrzymało kształt. Ostre nożem pokrój rulon na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Posmaruj każdą cynamonkę roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 12-15 minut, aż cynamonki będą złociste i chrupiące.
Wyjmij cynamonki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy lub lukrem. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe świąteczne danie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Szynki
Odsłon: 45

Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 613

Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1507
Ulubiona wędlina z kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Kaczka
- Przyprawy
Odsłon: 333
Ostatnio komentowane przepisy
Wspaniałe świąteczne danie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Francuska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Szynki
Odsłon: 45

Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 613

Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1507
Ulubiona wędlina z kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Kaczka
- Przyprawy
Odsłon: 333



Składniki
- Ciasto francuskie 275 g
- Cynamon sypany 15 g
- Cukier (preferowany brązowy) 40 g
- Masło 50 g
- Cukier puder na posypkę
- Jajko 1 szt.
Rozwiń ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni, formując prostokąt.
W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem. W rondelku roztop masło. Posmaruj rozwałkowane ciasto francuskie roztopionym masłem, pozostawiając około 1 cm marginesu na krawędziach. Równomiernie posyp ciasto mieszaniną cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zroluj ciasto wzdłuż, tworząc ciasny rulon. Przyciśnij krawędź, aby ciasto się zamknęło i utrzymało kształt. Ostre nożem pokrój rulon na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi niewielkie odstępy.
Posmaruj każdą cynamonkę roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocistą skórkę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem) i piecz przez około 12-15 minut, aż cynamonki będą złociste i chrupiące.
Wyjmij cynamonki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem dla dodatkowej słodyczy lub lukrem. Smacznego!