Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez piernika. Niestety, w dzisiejszych zabieganych czasach jeszcze trudniej poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Jeśli tradycyjny, staropolski wypiek jest poza twoim zasięgiem, wykorzystaj niezawodny przepis na ekspresowy piernik, który smakiem nie ustępuje klasykowi!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Składniki
W rondelku, na wolnym ogniu, podgrzej masło i cukier. Gdy cukier rozpuści się w płynnym maśle, dodaj do rondelka miód, przyprawę piernikową i kakao. Podgrzewaj chwilę, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą ciecz, zdejmij rondelek z palnika i poczekaj, aż jego zawartość nieco przestygnie.
Przelej zawartość rondelka do miski. Wlej do niej mleko (w temperaturze pokojowej) i rozkłócone jajka. Energicznie wymieszaj. Do uzyskanej masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij piernik z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę ze śmietaną. Wymieszaj do połączenia składników. Posiekaj obrane orzechy. Przekrój piernik wzdłuż na pół i przełóż powidłami. Oblej polewą i oprósz orzechami.