Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki, to moje ulubione słodkości w karnawale i tłusty czwartek.
miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, ostry nóż, rondel do smażenia, sitko
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1465
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1465
Składniki
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, spirytus, wymieszaj z mąką. Następnie dodaj żółtka, śmietanę , zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj trochę zimnej wody.
Gotowe ciasto wybij wałkiem przez kilka minut. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój w paski za pomocą radełka lub ostrego noża o szerokości około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną, posyp cukrem pudrem.
Smacznego !