Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 145
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3210
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 27
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3487
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 589
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 145
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3210
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 27
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3487
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 589
Składniki
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Rozpuszczamy masło, gdy lekko ostygnie dodajemy szklankę ( 250 ml ) maślanki. Dodajemy także sok, cukier i jajka, mieszamy aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą, dodajemy partiami ( 3 razy) do mokrych składników. Mieszamy tylko tyle aby się połączyło, chodzi o gluten, nie można go obudzić. Ciasto jest dość gęste i takie ma być. W formie smarujemy tylko spód, po bokach ciasto musi się wspinać. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 – 40 minut aż się ładnie zrumieni. W rondelku podgrzewamy kilka łyżek dżemu.
Wyjmujemy z piekarnika, po 10 minutach wyciągamy z formy i patyczkiem do szaszłyków robimy głębokie dziurki, może być ich sporo. I takie podziurawione smarujemy obficie ciepłym dżemem, a następnie posypujemy wiórkami.