Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto bananowe należy do moich ulubionych ciast. Robi się go szybko, bez miksera. Nie ma w nim cukru. Jest tylko słodycz pochodząca z bananów i suszonych daktyli. Tym razem dodałam też rodzynki. Ciasto bananowe jest pyszne, wilgotne, zawsze się udaje i jak na ciasta, które są zwykle pełne cukru, to można określić jako fit. Zrobiłam go na mące chlebowej 650. Tylko 5 łyżek oleju, więc można jeść bez wielkich wyrzutów sumienia. Do tego jest na prawdę smaczne i szybkie w wykonaniu. Do upieczenia ciasta bananowego potrzebujemy mocno przejrzałych bananów. U mnie akurat zalegały. Skórka miała już brązowe kropeczki. Nikt nie chciał ich jeść na surowo. A takie banany są najzdrowsze, choć rzeczywiście są już trochę muliste. Do pieczenia za to idealne i mają więcej słodyczy.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4166
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 657
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17378
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3239
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 209
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4166
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 657
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17378
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3239
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 209
Składniki
Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 15-20 minut, aż miękną. Następnie odciskamy dobrze wodę i rozgniatamy widelcem lub łyżką. Można zmiksować. Ja rozgniatam, więc jakieś większe kawałeczki daktyli trafiają się w cieście
Mąkę mieszamy z sodą
Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy olej i rozgniecione/ zmiksowane daktyle oraz jajko. Mieszamy
Składniki suche mieszamy z mokrymi dodając jeszcze rodzynki
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wyrównujemy
Pieczemy ok 1 godziny w temp 180 stopni
Po upieczeniu foremkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i chwytając za papier wyjmujemy z niej ciasto. Studzimy