Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flodni to bardzo efektowny, wielowarstwowy placek węgierski. Przepis ten przypisuje się tradycyjnie budapesztańskim żydom, którzy mieli serwować ten specjał na wyjątkowe okazje. Bogate nadzienie i złożony smak, miały symbolizować dostatek, szczęście i bogactwo domu, w którym Flodni było serwowane. Chociaż przygotowanie tego ciasta jest pracochłonne, to szybko przekonacie się, że wcale nie jest trudne.
Blaszka o wymiarach 20x30 cm
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 516
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 516
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, a następnie wsyp proszek do pieczenia i sól. Zimne masło pokrój na średniej wielkości kawałki. Wyłóż na mąkę, a następnie wsyp cukier puder i dodaj żółtka. Całość energicznie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Teraz wlej białe wino wytrawne i połącz składniki. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Uformuj kulę z ciasta i umieść ją w lodówce na 40 minut albo zamrażalniku na 20 minut.
Przygotuj w tym czasie nadzienie orzechowe. Posiekaj orzechy. Umieść je w rondelku wraz z cukrem białym, czerwonym winem, kakao, skórką pomarańczy i cynamonem. Zagotuj. Zostaw na średnim ogniu przez kilka minut, aż cała masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Obierz owoce, a następnie zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Dodaj cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Podziel je na cztery części. Mocno rozwałkuj.
Na dnie formy do pieczenia ułóż cienką warstwę pierwszego ciasta. Na nim ułóż nadzienie jabłkowe, wygładź. Pokryj owoce powidłami śliwkowymi. Nałóż kolejną warstwę ciasta. Na niej równomiernie rozprowadź masę makową. Przełóż ciastem, a następnie wyłóż nadzienie orzechowe. Wykończ ciasto czwartą warstwą kruchej mieszanki. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz kolejne 50 minut.