Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka Calissons powędrują na Twój stół wprost z francuskiego dworu. Według legendy zostały przyrządzone po raz pierwszy na zlecenie króla Renégo I Andegaweńskiego dla młodziutkiej żony, Joanny de Laval. Calissons to pyszne ciasteczka w kształcie diamentów, wykonane z dokładnie zmielonych, kandyzowanych owoców oraz migdałów oraz starannie polane lukrem. Francuzi najczęściej przygotowują ciasteczka na przeróżne święta, a każda pani domu ma na nie swój oryginalny, niepowtarzalny przepis.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8670
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7263
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4968
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327930
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8670
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7263
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4968
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327930
Składniki
Rozdrobnij owoce kandyzowane blenderem i przełóż do garnka, następnie dołóż mielone migdały, 100 g cukru pudru oraz marmoladę. Podgrzej wszystkie składniki i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta, lepka masa. Odstaw zawartość i pozwól zastygnąć.
Wyłóż masę na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5-2 cm. Wykrawaj foremką w kształcie łezki małe ciasteczka. Możesz też wykrawać małe romby nożem i zaokrąglić boki palcami, jeśli nie posiadasz odpowiedniej foremki.
Przygotuj lukier. Ubij białko, a następnie stopniowo dosypuj cukier puder. Na końcu dolej sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka i błyszcząca. Maluj lukrem każde ciasteczko za pomocą pędzelka. Następnie wstaw calissons do piekarnika rozgrzanego do 150° C na 10 minut lub odstaw ciasteczka do zastygnięcia na kilka godzin. Potem ciasteczka będą twardnieć, więc najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.