Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste ciasto ale kluczem do sukcesu jest gofrownica o wyższej mocy i kratka na odpoczywanie gofrów.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 135
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 227
Składniki
Przynajmniej pół godziny przed robieniem wyjmij jajka i mleko z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Zacznij od włączenia gofrownicy żeby się dobrze nagrzała. Przystępując do pracy potrzebne jest 2 czyste suche naczynia. Rozbijając jajka oddziel żółtka od białek. W jednym z naczyń ubij białka ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru.
W drugim naczyniu żółtka wymieszaj z pozostałymi składnikami na gładka masę.
Do naczynia z masą dodaj białka i wymieszaj łyżką albo mikserem na najniższych obrotach, ale nie za długo - do połączenia składników.
Masz już nagrzaną gofrownicę, to pozostało wylewać ciasto i piec. Najlepiej nie zaglądać do nich w czasie pieczenia, jak już będą rumiane wyjmij na kratkę żeby chwilkę odpoczęły. Jeśli położysz od razu na talerzu nie odparują i stracą na chrupkości. Odparowane można z powodzeniem odgrzewać w gofrownicy i nie są gumowate. Pozostało posypać cukrem pudrem ( nie są mega słodkie same w sobie) lub posmarować czym tam tylko lubisz. Smacznego