Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszczok to stare ciasto popularne w okresie międzywojennym i w okresie PRL kiedy było ciężko o podstawowe produkty. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a podstawowym są gruszki ulęgałki, które kiedyś rosły na każdej miedzy. Ciasto to charakteryzuje się niezwykle wilgotną konsystencją, naturalną słodyczą gruszek oraz głębokim ciemnym kolorem przypominającym kakao, dlatego śmiało można nazwać go polskim brownie. Początkowo gruszczok było to ciasto biedoty składające się tylko z ulęgałek i mąki. Wersja którą przedstawiam jest zmodyfikowana oprócz tych dwóch podstawowych składników znajdują się jajka, kaszka orkiszowa i cukier trzcinowy.
Blaszka do pieczenia o wymiarach 36x28cm wyłożona papierem do pieczenia, tasaczek w kształcie litery S
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4315
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11731
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5549
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4315
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11731
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5549
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13818
Składniki
Ulęgałki myjemy. Usuwamy ogonki i szypułki.
Umieszczone w szerokiej misce gruszki siekamy tasaczkiem w kształcie litery S.
Do drobno poszatkowanych owoców dodajemy kaszkę orkiszową, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, kardamon i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
Gotową masę równo wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Przestygnięte ciasto przekładamy na deskę.
Ciasto kroimy i podajemy po zupełnym ostygnięciu.
Zielone gruszki nie nadają się do spożycia. Do ciasta używamy gruszek, gdy są już brązowe czyli ulęgnięte.
Aby przyspieszyć proces ulęgania gruszek, jeszcze zielone należy rozłożyć w ciepłym pomieszczeniu i poczekać 3-4 dni, aż zrobią się miękkie i brązowe oraz będą intensywnie pachnieć gruszkami.