Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazywane też są "Uszami Hamana". Typowe ciastka dla kuchni żydowskiej. Są to pyszne kruche ciasteczka o trójkątnym kształcie. Ja przygotowałam je z powidłami śliwkowymi.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 826
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 826
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól oraz proszek do pieczenia i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą obręczy lub szklanki o średnicy 7 – 9 cm wycinać kółka. Na środek każdego kółka ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Ciasto każdego kółka zawijać z trzech stron tak aby nachodziło na powidła i uformować trójkąt. Rogi ciastek lekko docisnąć.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.