Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z takiej porcji wychodzi 4 rolady i są przepyszne. Polecam
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
mąkę przesiewam do miski, drozdże rozpuszczam w ciepłym mleku i wlewam do mąki dodaje olej,mieszam i daje cukier i sól. ręka wyrabiam ciasto. Na wyrobione ciasto daje masło żeby obtoczyć je w maśle. wyrobione ciasto dziele na 4 części, każde jeszcze wyrabiam i rozwałkowuje. Na rozwałkowane ciasto daje rozpuszczone masło i rozsmarowuje pędzelkiem wszystko składam na pół i zwijam tak postepuje z każdym kawałkiem ciasta. Przykrywam folia i chwilkę odczekuje żeby wyrosło. Mak przekładam do miski i miksuje dodaje cukier oraz rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem i wysuszone ręcznikiem. Białka ubiajam na sztywno i dodaje do masy. Na jeden kawałek ciasta rozwałkowany daje jedną cześć maku i zwijam, tak postępuje zresztą ciasta i maku. Każdą czesć juz rolady zwijam w papier do pieczenia i zostawiam 1 cm miejsca między ciastem a papierem. Tak przygotowane rolady przekładam na blache do pieczenia, mozemy dac dwie lub cztery odrazu do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. i pieczemy 25-30 minut. Po wystudzeniu mozemy udekorowac lukrem lub czekoladą.Polecam