Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z takiej porcji wychodzi 4 rolady i są przepyszne. Polecam
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1770
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7396
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2900
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1770
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7396
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2900
Składniki
mąkę przesiewam do miski, drozdże rozpuszczam w ciepłym mleku i wlewam do mąki dodaje olej,mieszam i daje cukier i sól. ręka wyrabiam ciasto. Na wyrobione ciasto daje masło żeby obtoczyć je w maśle. wyrobione ciasto dziele na 4 części, każde jeszcze wyrabiam i rozwałkowuje. Na rozwałkowane ciasto daje rozpuszczone masło i rozsmarowuje pędzelkiem wszystko składam na pół i zwijam tak postepuje z każdym kawałkiem ciasta. Przykrywam folia i chwilkę odczekuje żeby wyrosło. Mak przekładam do miski i miksuje dodaje cukier oraz rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem i wysuszone ręcznikiem. Białka ubiajam na sztywno i dodaje do masy. Na jeden kawałek ciasta rozwałkowany daje jedną cześć maku i zwijam, tak postępuje zresztą ciasta i maku. Każdą czesć juz rolady zwijam w papier do pieczenia i zostawiam 1 cm miejsca między ciastem a papierem. Tak przygotowane rolady przekładam na blache do pieczenia, mozemy dac dwie lub cztery odrazu do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. i pieczemy 25-30 minut. Po wystudzeniu mozemy udekorowac lukrem lub czekoladą.Polecam