Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne połączenie ciemnego ciasta z masą serową. Wiekowy przepis ale zawsze dobry. To jedno z ulubionych ciast mojej biednej i kochanej mamy.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 200
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4345
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 200
Składniki
Blacha 20 X 20 cm lub 22 X 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, od momentu lekkiego wrzenia gotować 5-9 minut. Odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, żółtka odłożyć , białka ubić na sztywno. Ostudzoną kakaową masę ucierać dodając porcjami żółtka, mąkę, mleko. Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Masa serowa. Tłuszcz stopić, wystudzić. Białka jajek ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem, potem stopniowo dodawać twaróg, tłuszcz, budyń i na koniec białka. Ciasto przełożyć do formy potem masę serowa. Ja pieką w 170 C ok. 55 - 60 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polać pozostałą masą kakaową i posypać wiórkami.