Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne do popołudniowej kawy w jesienne dni
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7654
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 147
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7654
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 147
Składniki
W misce mieszamy mąkę, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka oraz posiekaną margarynę. Całość zarabiamy na gładkie ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy je na godzinę do lodówki.
Do białek, które zostały nam podczas przygotowania ciasta, dodajemy 4 łyżki cukru i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy kisiel.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je na patelnię, wlewamy wodę i dosypujemy pozostały cukier oraz galaretkę. Smażymy, aż do odparowania soków. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blaszki i przekładamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozkładamy ostudzone jabłka. Następnie równomiernie rozprowadzamy ubite białka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 180 stopni.