Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz głowy do zapamiętywania przepisów na ciasta albo czeka cię wizyta niespodziewanych gości to jabłecznik 10 łyżek jest świetnym wyborem!
Wymiary tortownicy: średnica ok. 21 cm
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93875
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2716
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3534
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1635
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2307
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93875
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2716
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3534
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1635
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2307
Składniki
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Zamieszaj. Ułóż je na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
Do miski wsyp mąkę pszenną, olej, obydwa cukry, jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko aż do połączenia składników. Masa powinna być gęsta i jednolita. Zalej przygotowane wcześniej jabłka. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Wyciągnij jabłecznik z piekarnika. Jeśli chcesz, aby jabłka były na wierzchu, to odwróć ciasto jak jeszcze będzie ciepłe, ale nie gorące.