Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W końcu mam przepis na idealnie kruche ciasto, i chętnie się nim podzielę. Przepis zmodyfikowany przez mamę dla mnie królową wypieków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 57
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 276
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 57
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 276
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Składniki
Ciasto : 300g mąki, 3łyżki cukru, jajo, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz 200g masła zagniatamy bądź tak jak w moim przypadku użyłam robota planetarnego. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20min.
W czasie gdy ciasto nam się chłodzi przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i przecieramy na tarce, gotujemy tylko do momentu zagotowania, odstawiamy chwilę do wystygnięcia, zebrany sok odlewamy dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz dwie łyżki cukru, mieszamy.
Kruszonka kokosowa : 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, wiórki kokosowe oraz schłodzone 100gmasła łączymy przecierając w dłoniach.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki, ja użyłam blaszki 35/25 . Wykładamy starte jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 50minut . Schłodzone ciasto delikatnie lukrujemy. Smacznego!