Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje jabłka nadają się nie tylko na szarlotkę ale również do naleśników, deserów , racuchów . Można je jeść tak po prostu ze słoika, są smaczne a dodatek cynamonu wzbogaca ich smak i dodaje pikanterii.
słoiki , garnek, nóż,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2126
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3765
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2126
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5587
Składniki
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, a następnie pokroić w plasterki lub kostkę. Przygotowane jabłka skropić wyciśniętym sokiem z cytryny ( dzięki temu jabłka nie ściemnieją) włożyć do garnka o grubym dnie z odrobiną wody i częścią cukru. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier oraz cynamon do smaku. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, często mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Tak przygotowaną gorącą masę jabłkową, przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików. Słoiki dobrze zakręcić zakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Rada; Do masy można dodać również (opcjonalnie ze trzy goździki) jeżeli ktoś lubi. Słoiki można również dodatkowo pasteryzować.