Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na nadziewane i zapiekane w cieście francuskim, kruchym lub bez ciasta owoce: jabłka, brzoskwinie, śliwki. Za nadzienie mogły służyć bakalie (jak w tym przepisie) lub powidła. To prosty i szybki pomysł na zdrowy deser. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu
Składniki
Jabłka obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć ogonek, następnie wydrążyć pestki (delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek jabłka. Doskonale się sprawdza łyżka do robienia kulek z owoców). Migdały i rodzynki pokroić. Zmieszać ze skórką pomarańczową. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić z łyżeczką cukru na pianę. Zmieszać z bakaliami. Masą białkowo-bakaliową napełnić jabłka. Z ciasta wykroić 5 kwadratów. Położyć na środku każdego jabłko i zawinąć je w cieście (w formie sakiewki). Mocno zlepić ciasto, inaczej się otworzy (jak u mnie). Pozostałe rogi ciasta uformować na górze w listki. Każde jabłko w cieście francuskim posmarować pędzelkiem umoczonym w żółtku. Wstawić do piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pocukrzyć cukrem pudrem.