Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W starych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na nadziewane i zapiekane w cieście francuskim, kruchym lub bez ciasta owoce: jabłka, brzoskwinie, śliwki. Za nadzienie mogły służyć bakalie (jak w tym przepisie) lub powidła. To prosty i szybki pomysł na zdrowy deser. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 589
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 58
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 33
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 880
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 294
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 589
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 58
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 33
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 16
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 880
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 294
Składniki
Jabłka obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć ogonek, następnie wydrążyć pestki (delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek jabłka. Doskonale się sprawdza łyżka do robienia kulek z owoców). Migdały i rodzynki pokroić. Zmieszać ze skórką pomarańczową. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić z łyżeczką cukru na pianę. Zmieszać z bakaliami. Masą białkowo-bakaliową napełnić jabłka. Z ciasta wykroić 5 kwadratów. Położyć na środku każdego jabłko i zawinąć je w cieście (w formie sakiewki). Mocno zlepić ciasto, inaczej się otworzy (jak u mnie). Pozostałe rogi ciasta uformować na górze w listki. Każde jabłko w cieście francuskim posmarować pędzelkiem umoczonym w żółtku. Wstawić do piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pocukrzyć cukrem pudrem.