Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Jabłkowa chmurka do jabłecznik z lekką, bezową pianką na kruchym spodzie – w sam raz do filiżanki gorącej herbaty w jesienne popołudnie.
Forma 20x30 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4777
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418691
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4777
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418691
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. Przesiej do miski mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Zmiksuj składniki końcówką hakiem. Na koniec zagnieć dłonią na jednolite ciasto. Wyłóż nim dno formy o wymiarach 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw formę na pół godziny do lodówki.
Podpiecz ciasto przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika.
W międzyczasie otrzyj skórkę z wyparzonej cytryny. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę albo zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop jabłka sokiem z połowy cytryny. Wymieszaj ze skórką cytrynową.
Przełóż jabłka na dużą patelnię lub do garnka z nieprzywierającym dnem. Dodaj cukier. Smaż, aż zmiękną, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną.
Ubij białka na pianę. w trakcie ubijania partiami dodaj cukier. Ubijaj, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.
Przełóż jabłka na podpieczony spód. Wyrównaj. Na wierzchu rozprowadź pianę z białek.
Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut.
Roztop pokruszoną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Przestudź. Udekoruj płynną polewą upieczone ciasto.