Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na jesienne popołudnie. Puszyste ciasto z soczystymi jabłkami pachnącymi cynamonem, słodką kruszonką i lukrem. Przepis jest banalnie prosty, a smak zachwyca. Przypadnie do gustu nawet wybrednej teściowej.
keksówka 10x28 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Do miski wsyp pokruszone drożdże, dodaj cukier, wlej ciepłe mleko i wsyp 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do osobnej miski wsyp pozostałą część mąki. Dodaj jajko, miękkie lub roztopione masło i szczyptę soli. Wlej rozczyn. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakiem. Gładkie, jednolite ciasto pozostaw w misce. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką. Ciasto drożdżowe odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie zabierz się za nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj łyżeczkę cynamonu. Składniki wymieszaj. Z jabłek odlej nagromadzony sok.
Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj masło. Składniki zagnieć. Ciasto rozetrzyj w dłoniach.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką. Krótko wyrabiaj dłońmi, następnie rozwałkuj na cienki placek. Na połowę ciasta wyłóż jabłka z cynamonem. Placek złóż na pół. Przy użyciu radełka wytnij równej grubości paski. Każdy z nich złóż w harmonijkę.
Harmonijki z ciasta drożdżowego przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Kawałki ciasta powinny być ułożone blisko siebie - jeden obok drugiego.
Na górę wysyp kruszonkę. Ciasto odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Jabłkowy chlebek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 40 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.
W misce połącz sok z cytryny z cukrem pudrem. Gotowym lukrem udekoruj przestudzony odrywany chlebek jabłkowy z kruszonką.