Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na podstawie ciasto jogurtowe z cytryną, następnie krem pieczony na bazie jogurtów naturalnych a na samym wierzchu chrupiąca beza.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5702
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1160
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12302
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5182
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5702
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1160
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12302
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5182
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. W misce przesiej 3.5 szklanki mąki razem z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksuj razem: 3 jajka, 200 g cukru, 200 g jogurtu. Gdy składniki się połączą dodaj przesianą mąkę oraz skórkę z 1 cytryny. Cały czas miksując wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy składniki się połączą przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 38x22 cm. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia.
5 Białek ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po 1 łyżce z 150 g cukru tak mniej więcej co 30 sekund. Gdy zużyjesz już cukier doda budyń oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj delikatnie całość. Dodaj 500 g jogurtu naturalnego i ponownie wymieszaj. Na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i znów całość zamieszaj.
4 białka ubij na sztywno. Gdy będą już ubite dodawaj cukier co 30 sekund po 1 łyżce z 240 g. Gdy zużyjesz cały cukier dodaj ocet oraz 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ponownie całość zmiksuj (tylko do połączenia składników).
Na upieczone ciasto jogurtowe wyłóż krem z białek. Posyp jagodami. Na samą górę rozprowadź bezę (jeżeli będzie trudna do rozsmarowania to posmaruj nóż olejem i dzięki temu nie będzie do niego przywierała beza). Wstaw ciasto do piekarnika z opcją pieczenia termoobieg - 170 stopni na 40 minut.