Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe i jagodowe nadzienie. Kto mogłby oprzeć się tym słodkim bułeczką :)
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5768
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 70
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 74
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1660
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 87
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5768
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 70
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 74
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1660
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aro...
Odsłon: 87
Składniki
Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia.
Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.
Rady: Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu jagodzianki będą bardziej puszyste po upieczeniu.