Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane leśnymi czarnymi jagodami. Dzięki dodatkowi szczypty kardamonu i cynamonu smak jagód staje się jeszcze bardziej wyrazisty. Natomiast dodatek tapioki sprawia, że sok z jagód nie wycieka z bułek.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser planetarny, pędzelek cukierniczy
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 43
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 58
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2744
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 202
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 145
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego. Końcówką hak wyrabiamy do momentu uzyskania kuli ciasta. Ciasto zdejmujemy z haka. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy ręcznie. Wyrabianie powtarzamy dwukrotnie co 30 minut.
Gdy ciasto wyrasta przebieramy jagody, mieszamy z kardamonem, cynamonem i tapioką.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki. Oderwany kawałek ciasta formujemy na dłoni w owalny placuszek. Na każdy kładziemy po 2 łyżki jagód i posypujemy cukrem pudrem do smaku(1-2 łyżeczki). Formujemy bułeczki, dokładnie zlepiając spód. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w 190°C przez około 20-25 minut Gorące bułeczki przekładamy na kratkę do przestudzenia.
Ciepłe bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Dodatek tapioki zapobiega wyciekaniu soku i nie zmienia smaku jagód. Cynamon i kardamon "podbija" smak jagód. Ilość cukru zależy od słodkości jagód.