Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przepis niezawodny: placek, który zawsze wychodzi i uda się nawet tym, którzy nie mają szczególnej wprawy w pieczeniu ciast. Prosty jogurtowiec z truskawkami pięknie wyrasta, jest puszysty i jednocześnie wilgotny. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek (ani tych świeżych, ani mrożonych), możesz wybrać inne owoce. Doskonale sprawdzą się chociażby śliwki, maliny lub wiśnie.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 250
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 56
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 250
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 56
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, drobno posiekane masło oraz cukier. Wszystko rozcieraj palcami, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie drobna kruszonka. Zwilżoną dłonią połącz składniki i uformuj z nich gładką kulę. Włóż ciasto do zamrażalnika.
Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłoż papierem do pieczenia tak, by resztka papieru wystawała na zewnątrz.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ubijaj mikserem przez około 10 minut. Następnie dodaj jogurt, roztopione wcześniej masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksuj na wolnych obrotach, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Truskawki umyj i obierz z szypułek. Wyłóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż pokrojone truskawki. Wyjmij kruszonkę z zamrażalnika i rozdrabniając ją w palcach, posypuj ciasto.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut. Obserwuj czy ciasto rośnie, a wierzch się rumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie oprósz cukrem pudrem.