Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpoczął się sezon truskawkowy, dlatego postanowiłam przygotować jogurtowca zebrę z truskawkami. Lekki, piękny pasiasty deser, który zachwyca smakiem i wyglądem. Gorąco polecam :-)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1735
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1735
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Składniki
Szklanka - 250 ml Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę wraz z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Całość przelać do wyłożonej papierem tortownicy (o średnicy 20 cm). Biszkopt piec około 10 -15 minut w temperaturze 170 stopni C, do suchego patyczka, wystudzić.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Parę truskawek pokroić na połówki, resztę zostawić w całości. Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić, później włożyć do lodówki, aby lekko stężała. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wystudzony biszkopt dokładnie naponczować. Następnie wzdłuż obręczy tortownicy ułożyć połówki truskawek cięciem do obręczy.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody i dokładnie wystudzić, pilnując by była letnia, ale wciąż płynna. Jogurty podzielić na pół, czyli 1,5 jogurtu dać do jednej miski i 1,5 do drugiej. Do pierwszej miski z jogurtem dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany, zmiksować. Do drugiej dodać 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao, zmiksować.
Następnie do mas dodać po połowie ostudzonej żelatyny, zmiksować (nie za długo). Po dodaniu żelatyny trzeba działać szybko. Do tortownicy wlewać masy na przemian. Najpierw 2 duże łyżki białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
Gdy ciasto lekko stężeje, na masę jogurtową wyłożyć truskawki i zalać tężejącą się galaretką truskawkową. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Na koniec ściągnąć obręcz tortownicy. Smacznego!