Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wspaniałe, lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami :-)
Składniki
Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao.Całość przelewamy do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy. Biszkopt pieczemy około 10 minut-do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
Gdy ostygnie ponczujemy. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż.Następnie wzdłuż obręczy tortownicy układamy połówki truskawek cieciem do obręczy.
MASA JOGURTOWA Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody i dokładnie studzimy pilnując by była letnia, ale wciąż płynna. Jogurty dzielmy na pół, czyli 1,5 jogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej. Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany miksujemy.
Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao miksujemy
Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo. Po dodaniu żelatyny musimy działać szybko Dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki drewniane) białej masy, potem kakaowej, i potem na zmianę aż do skończenia mas.
następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki.
Ściągamy obręcz tortownicy. Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda.