Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy, /który zawsze się udaje:)/ przełożony masą z kawą cappuccino i biszkopcikami z nutką alkoholu - prosto i smacznie choć troszkę kalorycznie:)
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1974
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 29
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1974
Składniki
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem mikserem do czasu aż cukier się rozpuści a masa jajeczna stanie się jasna. Dodajemy przesiane mąki /pszenną i ziemniaczaną/, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia - najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa cappuccino: budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /jeśli jest bez cukru dodajemy go/ i odstawiamy do wystudzenia /- również możemy go ugotować dzień wcześniej/. Miękkie masło ucieramy dodając małymi porcjami zimny budyń i kawę cappuccino. /Jeżeli uważamy, że masa jest za mało słodka możemy ją dosłodzić/ Napar herbaciany mieszamy z rumem. Ciasto biszkoptowe przekrawamy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy połową masy cappuccino i układamy na nim biszkopty zanurzane wcześniej w mieszance herbaciano-rumowej. Na biszkoptach rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wierzch oprószamy cukrem pudrem. Do masy użyłam budyniu oraz kawy cappuccino o smaku śmietankowym ale możemy użyć innej kawy cappuccino np.orzechowej i do masy dodać zmielone orzechy.