Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto, latwo sie robi, nie jest drogie. Daje sie pieknie kroic, z powodzeniem moze byc podawane jako tort. Mozliwosci "wariacji" na jego temat jest wiele :) Ja pieklam je w kwadratowej blaszce (bok o dl. 26 cm), w oryginalnym przepisie polecano blache prostokatna 25x30 cm. Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Ciasto: do miski wlozyc wszystkie skladniki na ciasto, ubic je mikserem (najmniejsza predkosc). Masa bedzie rzadka, nie dosypywac maki! Ciasto podzielic na 3 (w oryginale 4) rowne czesci (ja przygotowalam 3 glebokie talerze i rozlalam do nich po rowno ciasta). blaszke wylozyc papierem do pieczenia, wlac 1 czesc masy, piec 5- 8 minut w temperaturze 180 stopni (po uplywie 5 minut otworzyc piekarnik i sprawdzic ciasto wykalaczka). W ten sam sposob upiec pozostale dwa placki. Od jeszcze cieplych plackow odkleic delikatnie papier do pieczenia, zostawic do wystudzenia.
Krem: 400 ml mleka wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. Obie maki pomieszac z pozostalym mlekiem, tak, by masa byla gladka i bez grudek. Wlac ja do gotujacego sie mleka z cukrem i szybko mieszajac ugotowac budyn. Budyn pozostawic do wystudzenia. Margaryne ubic mikserem na puch, partiami dodawac wystudzony budyn. Dobrze ubic.
Gotowe placki przekladac kremem (nie nasaczac, ciasto jest deilkatne i wilgotne). Ciasto udekorowac bita smietana, lub polewa czekoladowa.