Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowy torcik z lekką śmietankową pianką to wspaniały dodatek do świątecznej kawy. Bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 179
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 359
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10890
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 179
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 359
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10890
Składniki
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Dodać cukier, cukier z wanilią, olej, dżem, kefir i sodę oczyszczoną.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Pianka kawowa Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać (nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem przygotowanym z wody i likieru kawowego. Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta. Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Po wierzchu torcik posypać startą na tace czekoladą i schłodzić w lodówce.