Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję ulubione ciasto z mojego dzieciństwa, proste, bez skomplikowanych składników, dostępne prawie zawsze, z tego co akurat jest w domu. Ciasto nosi inne nazwy np. "pleśniak", ale w moim domu zawsze funkcjonowało jako KALAFIOR i ta nazwa też jest według mnie bardziej apetyczna niż pleśniak. Serdecznie polecam :-)
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2032
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2032
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Składniki
Miękkie masło miksujemy wraz z dwiema łyżkami cukru i żółtkami (białka do osobnej miski, też będą potrzebne.)
Na blat wysypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i na to wykładamy zmiksowaną masę.
Zagniatamy ciasto.
Z zagniecionego ciasta formujemy wałeczek, który dzielimy na trzy części. Jedną część wkładamy do woreczka i chowamy do zamrażalki.
Drugą część przekładamy na talerz, dodajemy dwie łyżeczki kakao i zagniatamy. Zagniecione, połączone z kakao ciasto wkładamy do woreczka i do zamrażalki.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i na dno wykładamy trzecią część ciasta.
Następnie na to ciasto nakładamy marmoladę.
Na warstwę marmolady ścieramy tę część ciasta, która była z kakao i chłodziła się w zamrażalce. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czas na bezę. Do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na starte ciemne ciasto wykładamy ubitą bezę. Następnie na bezę ścieramy jasne ciasto, które chłodziło się w zamrażalce.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie 10 minut z termoobiegiem. Po tym czasie warto jeszcze potrzymać ciasto w piekarniku, by beza się podsuszyła, bo w przeciwnym razie ciasto opadnie.
Upieczone ciasto, jeszcze gorące, obsypujemy cukrem pudrem.
Moje ulubione ciasto, numer jeden. Serdecznie polecam i smacznego :-)