Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Złociste, kruche ciasto w połączeniu z gładkim kremem tworzy niezrównaną harmonię smaków. To deser, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa i sprawia, że każda chwila staje się wyjątkowa. Sprawdź nasz przepis na karmelową napoleonkę.
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41003
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18096
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 51
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 24
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 121
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41003
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18096
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 51
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 24
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 121
Składniki
Zimne masło posiekaj z mąką. Następnie dodaj zimne wino lub zamiennie wodę z octem jabłkowym. Ciasto wyrabiaj w mikserze, aż uzyskasz gładką masę. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj 2 blaszki i 2 arkusze papieru do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 16-20 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienko i wytnij z niego okrąg o średnicy 20 cm. Każdy okrąg dodatkowo nakłuj widelcem. Kawałki ciasta wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz około 3-4 minuty, aż uzyskają złoty kolor. Pozostaw do wystygnięcia.
Żółtka jajek rozetrzyj z cukrem, dodaj ekstrakt, skrobię i mąkę. Wszystko razem wymieszaj i dodaj szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, wlej jajeczną mieszankę i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Masę przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystygnięcia.
Masę kajmakową połącz z budyniem ucierając w mikserze na gładką masę. Następnie ubij śmietankę i delikatnie połącz z kremem. Na paterze wyłóż pierwszy blat ciasta i posmaruj 2-3 łyżkami kremu. Przykryj go kolejnym blatem i lekko dociśnij. Postępuj tak z każdym kolejnym blatem ciasta i kremem. Jeden blat ciasta pozostaw do posypania tortu. Pozostaw też kilka łyżek kremu na wierzch i boki ciasta.
Karmelową napoleonkę owiń folią i pozostaw do nasączenia na kilka godzin. Resztę kremu posmaruj na bokach i wierzchu ciasta i posyp górę pokruszonym na piasek blatem. Wstaw do lodówki na całą noc.