Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Złociste, kruche ciasto w połączeniu z gładkim kremem tworzy niezrównaną harmonię smaków. To deser, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa i sprawia, że każda chwila staje się wyjątkowa. Sprawdź nasz przepis na karmelową napoleonkę.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424938
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 761
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424938
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10688
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336961
Składniki
Zimne masło posiekaj z mąką. Następnie dodaj zimne wino lub zamiennie wodę z octem jabłkowym. Ciasto wyrabiaj w mikserze, aż uzyskasz gładką masę. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj 2 blaszki i 2 arkusze papieru do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 16-20 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienko i wytnij z niego okrąg o średnicy 20 cm. Każdy okrąg dodatkowo nakłuj widelcem. Kawałki ciasta wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piecz około 3-4 minuty, aż uzyskają złoty kolor. Pozostaw do wystygnięcia.
Żółtka jajek rozetrzyj z cukrem, dodaj ekstrakt, skrobię i mąkę. Wszystko razem wymieszaj i dodaj szklankę mleka. Resztę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi, wlej jajeczną mieszankę i ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Masę przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystygnięcia.
Masę kajmakową połącz z budyniem ucierając w mikserze na gładką masę. Następnie ubij śmietankę i delikatnie połącz z kremem. Na paterze wyłóż pierwszy blat ciasta i posmaruj 2-3 łyżkami kremu. Przykryj go kolejnym blatem i lekko dociśnij. Postępuj tak z każdym kolejnym blatem ciasta i kremem. Jeden blat ciasta pozostaw do posypania tortu. Pozostaw też kilka łyżek kremu na wierzch i boki ciasta.
Karmelową napoleonkę owiń folią i pozostaw do nasączenia na kilka godzin. Resztę kremu posmaruj na bokach i wierzchu ciasta i posyp górę pokruszonym na piasek blatem. Wstaw do lodówki na całą noc.