Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelowiec to ciasto wyjątkowe, które zachwyca smakiem i wyglądem. Jego sekretem jest połączenie delikatnych biszkoptów z kremem kajmakowym i aromatycznym kremem karmelowym. Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco czasu, ale efekt jest wart każdego wysiłku. Szybko też przekonasz się, że przygotowanie tego ciasta jest tak naprawdę bardzo proste, a dzięki temu nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z tym wyzwaniem. Z pewnością zrobisz wrażenie na wszystkich gościach.
Wymiary: tortownica o średnicy 23 cm.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 63
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 211
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 63
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 211
Składniki
Najpierw przygotuj krem do dekoracji. Umieść cukier w rondelku z grubym dnem. Rozpuszczaj na małym ogniu, ale nie mieszaj. Kiedy się roztopi, dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Karmel powinien zmienić konsystencję. Dodaj wtedy śmietankę i delikatnie mieszaj około 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia, a potem włóż do lodówki na czas przygotowania biszkoptów.
Zrób pierwszy orzechowy biszkopt. Posiekaj orzechy włoskie bardzo drobno. Mąkę pszenną połącz z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je z cukrem na jasną masę. Wsyp do niej przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a także posiekane orzechy. Osobno ubij białka z odrobiną soli na puszystą masę.
Do masy z żółtkami, mąką i orzechami, delikatnie dodaj pianę z białek. Wymieszaj, aby masa zrobiła się jednolita.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Wtedy podziel ostrym nożem ciasto wzdłuż na dwa blaty.
Zrób teraz drugi biszkopt. Oddziel białka od żółtek i umieść je w wysokim naczyniu z solą. Ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier. Kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca, dodawaj po jednym żółtku, delikatnie miksując na wolnych obrotach. Dodaj przesianą mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj.
Przełóż gotowe ciasto do tej samej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu, podziel ciasto ostrym nożem na dwa blaty.
Ubij serek mascarpone i śmietankę 30% na sztywną masę. Do piany dodaj masę kajmakową i cukier. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia.
Wyciągnij z lodówki przygotowany karmel. Ubij na jasny puch.
Teraz złóż karmelowiec. Na ciemny biszkopt rozsmaruj 1/4 kremu kajmakowego i przykryj jasnym biszkoptem. Ponownie rozsmaruj kremem kajmakowym. Nałóż ciemny biszkopt i rozsmaruj na nim trzecią część kremu kajmakowego. Przykryj jasnym biszkoptem. Na wierzchu rozsmaruj cienką warstwę kremu kajmakowego. Teraz udekoruj karmelowca przygotowanym kremem do dekoracji według uznania.